Press "Enter" to skip to content

Dojenje – vitalni odgovor na krizne situacije

1,196

Sedmica dojenja 2009. – Jeste li spremni?

U skladu s globalnom strategijom SZO/UNICEFa o  unaprijeđenju dojenčke ishrane,  koju provodi i naš entitet, svake godine se u mjesecu oktobru/listopadu obilježava Sedmica dojenja. Sedmica dojenja se u svijetu oficijelno obilježava od 1-7 avgusta. Međutim,  mogu se izabrati i drugi datumi, ukoliko će to učiniti događaj uspješnijim. U većini Evropskih zemalja, pa i kod nas, sedmica dojenja se obilježava u mjesecu oktobru.

Ovogodišnja tema sedmice dojenja je „Dojenje – vitalni odgovor na krizne situacije“ – Jeste li spremni?

Ciljevi obilježavanja Svjetske sedmice dojenja 2009. godine su sljedeći:
•    Da se istakne vitalna uloga dojenja kao odgovor na krizne situacije širom svijeta;
•    Da se istakne potreba za aktivnom zaštitom i podrškom dojenju prije nastanka kriznih situacija;
•    Da se informišu majke, svi koji zagovaraju dojenje, zajednica, zdravstveni profesionalci, vlada, humanitarne organizacije, donatori i mediji, na koji način mogu unaprijediti dojenje prije i tokom kriznih situacija;
•    Da se pokrenu akcije umrežavanja i saradnje između onih koji podučavaju vještine dojenja i onih koji su uključeni u odgovor na krizne situacije.

Djeca su najranjivija u kriznim situacijama – kada zbog dijareje, respiratornih bolesti i neishranjenosti, smrtnost djece može biti od 2 do 70 puta veća od prosječne. Dojenje spašava život i predstavlja najbolju zaštitu za najmlađu dojenčad. Čak i van kriznih situacija, kod beba koje ne doje, a mlađe su od dva mjeseca, postoji šest puta veća opasnost od smrtnog ishoda. Krizne situacije se mogu desiti bilo gdje na svijetu. Kriza uništava sve što predstavlja normalan život, tako da je neophodna borba za dojenčad  koja su podložnija bolestima i smrtnim slučajevima. Tokom kriznih situacija, majke trebaju aktivnu podršku da nastave ili da počnu dojiti bebe. Priprema za krizne situacije je od vitalnog značaja. Podrška dojenju u normalnim situacijama, povećat će broj majki koje doje u kriznim situacijama.

Šta je krizna situacija?
Krizna situacija je vanredna situacija koja predstavlja rizik za zdravlje i dovodi u pitanje opstanak stanovništva.  Najčešće su izazvane djelovanjem ljudi ili prirodnih katastrofa. Mogu biti neočekivane, periodične ili dugotrajne. Karakterišu ih nemiri, nesigurnost, loša sanitacija, nedovoljno snabdijevanje vodom, hranom, gorivom, lijekovima i nedostatak sigurnih skloništa.

Kako može uticati na nas?
Broj kriznih situacija je u porastu i može pogoditi bilo koju zemlju, bez obzira na njenu lokaciju ili nivo razvoja. To znači da bilo ko i bilo gdje treba da se pripremi i da zna kako da unaprijedi dojenje,  kako dojenčad ne bi bila ugrožena.

Zašto je dojenje dobro u kriznim situacijama?
U kriznim situacijama, majke koje doje daju svojoj djeci čistu, sigurnu i potrebnu hranu i vodu, čime aktivno učestvuju u zaštiti dojenčeta od infekcija. Infant formula ne omogućava zaštitu imuniteta dojenčadi, čime je oslabljen mehanizam odbrane organizma, a dojenčad je sklonija infekcijama. Dalji rizici se odnose na kvalitet i mogućnost kontaminacije infant formule, njenu nabavku, zatim snabdijevanje vodom za piće i gorivom i teškoće prilikom pranja flašica za hranjenje. Ovi nedostaci infant formule naročito su bili naglašeni u Botsvani 2005. i 2006. godine, gdje su poplave dovele do pojave dijareje i velikog broja smrtnih slučajeva među dojenčadi koja nisu dojila – u prvoj četvrtini 2006. godine. Tada je stopa smrtnosti djece bila 22 puta viša nego u istom periodu prethodne godine. Prema istraživanju provedenom u jednoj bolnici, dojenčad koja ne doje su pedeset puta više trebala bolnički tretman od dojenčadi koja doje, kao i mnogo veću mogućnost smrtnog ishoda. U jednom selu je stradalo 30% dojenčadi koja su umjetno hranjena. Čak i u razvijenim zemljama, umjetno hranjena dojenčad je pod rizikom u kriznim situacijama. Kada je uragan Katrina pogodio SAD, bilo je više smrtnih slučajeva  zbog nedostatka hrane za dojenčad.
Zbog toga je dojenje najbolja zaštita dojenčadi u vrijeme kriznih situacija.

Dojenje je u kriznim situacijama otežano zbog:

•    Nedostatka znanja vezanog za dojenje
Uvriježeno je mišljenje da  „stres zaustavlja izlučivanje mlijeka“ i da „pothranjene majke ne smiju dojiti bebe“. Mnogi ne znaju da majke mogu same povećati količinu svoga mlijeka i početi dojiti i nakon pauze, kao i da dojenje može biti privremena opcija ishrane u vanrednim okolnostima, naročito kod djece koja su ostala bez staratelja.
•    Nedostatka aktivne zaštite i podrške dojenju
Nedovoljno znanje o pravilima ishrane u zahvaćenim područjima često dovode do pogrešnih pretpostavki. Zaštita dojenja i stručna potpora, zapostavljeni su kao prioriteti u slučaju kriznih situacija. A potrebni su uvijek! Zaštita dojenja i stručna potpora podrazumijevaju sigurnost majki, prioritet pri podjeli hrane, vode, skloništa i ako je potrebno posebnih mjesta za dojenje bebe. Neophodno je postojanje programa i grupa za podršku dojenja.
•    Donacija infant formule, drugih mliječnih preparata i flašica

U kriznim situacijama doniraju se velike količine ovih proizvoda. Oni se često distribuiraju svim majkama, bez obzira da li doje, čime se povećava mogućnost obolijevanja i smrti dojenčadi. Na primjer, nakon zemljotresa u Džakarti (Indonezija, 2006.) 75% osoba, koje su se brinule o dojenčadi, dobilo je donaciju infant formule, što je dovelo do značajnog rasta stope oboljenja praćenih dijarejom kod male djece. Neciljana distribucija je ugrozila i bebe koje nisu dojile, jer nisu dobile paket proizvoda za njegu koji je potreban da bi se rizik od umjetnog hranjenja sveo na minimum.

Na šta je potrebno hitno odgovoriti u kriznim situacijama?
Kao što je iznad opisano, aktivna zaštita i podrška dojenju je potrebna u svako vrijeme, uključujući i odgovarajući paket proizvoda za njegu dojenčeta. Zaštita podrazumijeva  akcije kojima se kontrolišu donacije infant formule, drugih mliječnih preparata i flašica, isticanje prednosti dojenja u službenim glasilima i sprječavanje širenja pogrešnih informacija vezanih za dojenje putem medija. Pripravnost je ključ za pravovremene akcije.

Šta vi možete uraditi?
Majke koje doje moraju biti uvjerene da dojenjem u kriznim situacijama štite svoju djecu. Mi svi možemo pomoći u kreiranju adekvatnog okruženja za njih.

Jeste li spremni? Da, vi ste spremni!

•    Educirajte se: Upoznajte se sa „Operativnim vodičem za ishranu dojenčadi i male djece u kriznim situacijama“ i sličnim postojećim materijalima.
•    Educirajte druge: Razgovarajte sa porodicom, humanitarnim radnicima (iz oblasti ishrane, zdravlja, voda i sanitacije), donatorima i medijima o važnosti dojenja i opasnostima koje nosi umjetno hranjenje dojenčadi u kriznim situacijama.
•    Umrežavanje sa donatorskim organizacijama: Pitajte članove donatorskih organizacija da li imaju politiku aktivne podrške dojenju u kriznim situacijama i da li su svjesni važnosti podrške „Operativnom vodiču o ishrani dojenčadi i male djece“ u kriznim situacijama. Pružite savjete vezane za doniranje infant formule, mliječnih preparata i flašica tokom kriznih situacija. Podržavajte organizacije koje propagiraju dojenje. Uključite se u njihove programe.
•    Angažirajte se u pripremama za krizne situacije u vašoj zemlji: Razgovarajte sa članovima vlade u cilju obezbjeđivanja sredstava za trening zdravstvenih profesionalaca i orjentiranje pomoćnog osoblja u cilju pružanja podrške dojenju. Formirajte radnu grupu za podršku ishrani dojenčadi u kriznim situacijama.
Povodom obilježavanja ovogodišnje Sedmice dojenja, Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH distribuirao je promotivni materijal „Kako dojiti za vrijeme krize – vodič za majke“ (SZO), koji je korišten u svrhu promocije dojenja za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu.