Press "Enter" to skip to content

“Dojenje- ključ održivog razvoja”

0

ssd-6-1U organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, Zavoda za javno zdravstvo KS i Udruženja za unapređenje dojenja IBFAN, u srijedu  je ispred Katedrale Srca Isusova u Sarajevu održana akcija podjele promotivnih materijala.

Šefica odjela za higijenu Službe za zdravstvenu ekologiju iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH dr. Aida Filipović-Hadžiomeragić istakla je da se ovogodišnjom kampanjom nastoji podići svijest o vezi između dojenja i Ciljeva održivog razvoja,  na čije su se ispunjenje obavezali svjetski lideri u 2015. godini.

Ističe da su ciljevi usmjereni na smanjenje siromaštva, zaštitu planete i osiguranje napretka.

– Svjetska sedmica dojenja je jedna od kampanja koju redovno provodi veliki broj zemalja, a cilj joj je podržati i ohrabriti dojenje i  doprinese  zdravlju dojenčadi i male djece. Svake godine Sedmica dojenja je posvećena određenoj temi,  a tema sedmice dojenja 2016. godine je:  „Dojenje – ključ održivog razvoja“ – kazala je Filipović – Hadžiomeragić.

Prvi cilj održivog razvoja se odnosi na suzbijanje siromaštva, ističe ona.

– Dojenje je prirodan i jeftin način ishrane beba i djece. Svakome je dostupno, i za razliku od vještačke hrane, ne opterećuje budžet domaćinstva. Dakle, dojenje doprinosi smanjenju siromaštva, potpuno je sterilno, osigurava kompletne nutritivne potrebe u ishrani u prvih šest mjeseci života, te jača imunitet – naglašava Filipović – Hadžiomeragić.

Kako je poručila dr. Sabaha Dračić iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo dojenje je jedan od najefikasnijih i finansijski najefektivnijih načina da se sačuvaju i unaprijede dječiji životi.