Press "Enter" to skip to content

Dan bez cigarete- 31.januar/siječanj

0

20160131_133232_resizedU nedelju, 31. januara/siječnja u Hotelu Europa u Sarajevu, u sklopu obilježavanja Dana bez cigarete, Udruženje PROI predstavilo je kampanju pod nazivom „Smeta Mi“. Konferenciji su prisustvovali predstavnici akademske zajednice, zdravstvenih institucija te međunarodnih, lokalnih i nevladinih organizacija.

O raširenosti pušenja kao bolesti ovisnosti i posljedicama uzrokovanim pušenjem u Federaciji BiH govorila je doc. dr Aida Ramić-Čatak, dugogodišnja koordinatorica za kontrolu duhana i šefica službe za promociju zdravlja i  edukaciju Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Po njenim riječima, očekuje nas puno posla, ako je suditi po rezultatima posljednjih istraživanja.”Imamo visok procenat pušača dok držimo trend povećanja cijenja cigareta. Šta možemo uraditi? Iskoristiti činjenicu da imamo iskustva zemalja u regionu o kontroli duhana koja su napravila velike promjene. Nadam se da ćemo u periodu uvođenja ovoga zakona i mi biti bogatiji za ovu praksu”, rekla je dr Ramić. Istakla je i kako zabrana pušenja na javnim mjestima, kao i u ugostiteljskim objektima dokazano nisu ugrozila ugostiteljski sektor.

Kampanja „Smeta Mi“ je prva velika javna kampanja u BiH koja adresira problem upotrebe duhanskih proizvoda i posrednog pušenja, započeta od strane Udruženja PROI (Progresivni Razvoj Organizacija i Individua) u decembru/prosincu 2015. godine, sa ciljem mijenjanja i poboljšanja Zakona o ograničenoj upotrebi duhana u Federaciji BiH i podizanja svijesti stanovništva o problemu upotrebe duhana i duhanskih prerađevina.

BiH je 2009. godine potpisala Okvirnu konvenciju o kontroli duhana SZO i time se obavezala da će zaštititi ljudsko pravo na zdravlje od opasnosti koju predstavlja duhanski dim, kao i da će poboljšati životni standard svojih građana/ki. BiH još uvijek nije uskladila svoje zakone sa ovom Konvencijom i nakon zadatog roka od pet godina. Primjer evropskih zemalja koje uspješno spovode zakone o zabrani pušenja na javnim mjestima pokazuje da se može uticati na svijest ljudi i umanjiti pušenje. Na taj način bi se stanovništvo zaštitilo od pogubnih zdravstvenih, socijalnih i ekonomskih posljedica izlaganja duhanskom dimu.

Udruženje PROI pozvalo je sve građane i građanke da potpišu peticiju za potpuni prestanak pušenja na javnim mjestima u Federaciji BiH, te da na taj način podrže kampanju i doprinesu zdravijem životu svih nas.

20160131_133212-1_resized20160131_135221_resized20160131_124945-1_resized20160131_130709_resized(1)