Press "Enter" to skip to content

90 godina institucionalnog javnog zdravstva u BiH

1,478

90godina

U Narodnom pozorištu u Sarajevu 31. oktobra/listopad svečano je obillježena 90. godišnjica institucionalnog javnog zdravstva Bosne i Hercegovine. Manifestaciji su prisustvovali ministri, ambasadori zemalja s kojima su javnozdravstvene ustanove u Bosni i Hercegovini ostvarile značajnu saradnju, predstavnici međunarodnih organizacija (WHO, UNDP i UNICEF), zdravstveni stručnjaci, te mnogi drugi gosti iz zemlje i inozemstva.

Ministar civilnih poslova BiH, gosp. Sredoje Nović, čestitao je  ovaj značajan jubilej svima koji su zaposleni u javnom zdravstvu , naglasivši koliko je značajno ulagati i boriti se za unapređenje prevencije u okviru cjelovite zdravstvene zaštite.

Skupu se obratio i ministar zdravstva FBiH, prof. dr  Rusmir Mesihović, koji je ukazao, također, na značaj javnozdravstvene aktivnosti, istakavši kako javnozdravstveni djelatnici rade efikasno i kontinuirano, te da su upravo oni na trajnom zadatku preveniranja bolesti, produžavanja života i unapređenja zdravlja.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, dr Dragan Bogdanić,  je istakao veoma dobro funkcioniranje i razvijenost javno-zdravstvene djelatnosti u RS, kako u organizacijskom tako i u kadrovskom smislu.

Velikom skupu u Narodnom pozorištu obratili su se i  direktorica Pododjela za javno zdravstvo u Vladi Brčko Distrikta, dr Anđa Nikolić, kao i predstavnici međunarodnih organizacija, gosp. Hans Kluge, direktor odjela za zdravstveni sustav i javno zdravstvo Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), gđa. Ann Claire Dufay, predstavnica UNICEF-a, a na kraju skup su pozdravili i mr. sci med dr Slobodan Stanić, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS i prim. dr Željko Ler, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

U sklopu manifestacije 90 godina institucionalnog javnog zdravstva, promovirana je prigodna publikacija i dokumantarni film, čiji su izdavači Zavod za javno zdravstvo FBiH i Institut za javno zdravstvo RS.

Monografija – 90 godina institucionalnog javnog zdravstva u BiH