Press "Enter" to skip to content

29. septembar/rujan 2012. Svjetski dan srca

1,020

Vodeći uzrok smrti, danas su, u svijetu kardiovaskularne bolesti (KVB). Svake godine se izgubi 17.3 miliona života od ovih oboljenja, a prema procjenama SZO, do 2030. očekuje se da broj umrlih bude čak 23 miliona.  Faktori rizika koji opasno doprinose  pojavi kroničnih bolesti poput bolesti srca i moždanog udara, uključuju povišeni krvni tlak/pritisak, masnoće i šećer u krvi, pušenje, neadekvatan unos voća i povrća, prekomjerna tjelesna težina i nedovoljna fizička aktivnost.

Visoka stopa faktora rizika koji su vodeći uzroci smrti stanovništva prisutna je i u Federaciji i u cijeloj zemlji (više u Izvještaju o zdravstvenom stanju stanovništva FBiH 2011. http://www.zzjzfbih.ba/publikacije/izvjestaji/). Stopa umiranja usljed vaskularnih bolesti u svim dobnim skupinama sa 370/100 000 i zastupljenošću od 52,4% uzroka svih smrti 2011. u Federaciji postavlja ih na vodeće mjesto smrti. Od navedenih oboljenja umrlo je nešto više žena (53,2%) nego muškaraca (46,8%).

U Federaciji BiH u 2011. godini vodeći uzroci smrti usljed pomenutih oboljenja su: moždani udar, kardiomiopatija, drugi oblici srčanih oboljenja, srčani zastoj, akutni infarkt miokarda te ishemična oboljenja srca.

Nažalost, i na području cijele BiH primijećen je sličan trend porasta nepoželjnih riziko faktora, čije smanjenje i sprječavanje može umanjiti smrtnost za 80%. Zadnje istraživanje o njihovoj zastupljenosti je rađeno 2003.godine, te krajem ove godine Zavod za javno zdravstvo FBiH pokreće ciljano istraživanje o zastupljenosti riziko faktora u populaciji na području Federacije, na uzorku od oko 5.000 odraslih osoba.

U cijelom svijetu od 2000.g.(29.septembar/rujan) kada je ustanovljen ovaj dan, World Heart Federation organizuje razne manifestacije s ciljem da se javnosti skrene pažnja na značaj ovog zdravstvenog problema,  posebno na faktore rizika čijim se uklanjanjem i preveniranjem mogu izbjećii tragične zdravstvene posljedice.

U povodu Svjetskog dana srca, 28. septembra/rujna, ispred BBI Centra u Sarajevu održat će se  centralna manifestacija s ciljem podizanja svijesti o rizicima oboljevanja srca u Federaciji. Organizator ove manifestacije je Zavod za javno zdravstvo FBiH u saradnji sa NVO Partnerstvom za javno zdravlje.

Više na stranici WHO/ SZO, http://www.who.int/mediacentre/events/annual/world_heart_day/en/index.html,  World Heart Federation site, i partnerske NVO u BIH www.pjz-pph.ba/.